...

LAZADA

Lazada Malaysia

Wednesday, 8 February 2012

3 Minggu Selepas Semburan Brogard...

Salam warahmatullah,

Pagi Sabtu, 4hb Februari, saya telah melawat tapak projek untuk melihat keberkesanan semburan Cecair Kawalan Serangga Brogard. Memang menakjubkan! Tiada lagi ulat-ulat 'armyworm' di mana-mana pun pokok karas. Lebih menakjubkan, pucuk-pucuk muda mulai kelihatan di pokok-pokok karas yang telah diserang oleh 'armyworm' sebelumnya.

Hari itu, tidak banyak pekerjaan yang dilakukan. Hanya melawat sekitar tapak projek sambil tersenyum puas melihat hasil semburan Brogard. Satu kegembiraan yang tidak terucapkan. Memang puas hati!

Brogard sememangnya menepati jaminan yang disebutkan. Hanya dengan satu semburan sahaja telah dapat memusnahkan keseluruhan gerombolan 'armyworm'. Dan, sehingga kini yakni 3 minggu kemudian, tiada tanda-tanda serangga susulan 'armyworm'.

Walaupun, pengeluar Brogard menyarankan semburan setiap 2 minggu, saya membuat keputusan untuk menunggu 1 minggu lagi dan mencukupkannya menjadi 4 minggu sebelum semburan seterusnya. Tujuannya adalah untuk melihat sejauh mana kekuatan dan keberkesanan kawalan serangga oleh Brogard. Yang demikian itu akan memudahkan saya di masa akan datang untuk membuat perancangan kawalan serangga yang realistik dan berkesan.

Apa pun, keberkesanan Brogard memang menakjubkan. Apalagi ia juga berfungsi sebagai baja untuk pertumbuhan pokok kerana ia adalah organik.

Wassalam.

.

No comments:

Post a Comment