...

LAZADA

Lazada Malaysia

Wednesday 30 December 2015

Diari Tebangan Karas - 30122015

Tarikh tebangan: 30122015

Jumlah tebangan: 1 batang pokok karas ( Plot FM )

Lokasi projek: Sg Lopoh

Inokulan gaharu: Inokulan Abg Mat Siam

Usia inokulasi: 1 tahun 2 bulan ( 25 Oktober 2014 )

Nota: Pokok terpaksa ditebang setelah tumbang ke tanah dan dihurung semut serta anai-anai.

Saturday 26 December 2015

Spesis Karas



Thursday 24 December 2015

Penyediaan Media Kultur Mikrob

Bahan:

Media kultur
Mikrob

Kaedah:

Masukkan mikrob ke dalam media kultur dan tutup rapat-rapat. Simpan di bawah cahaya lampu kalimantang sekurang-kurangnya 12 jam sehari.

Mikrob akan matang dalam tempoh 3 - 7 hari.



Pembiakan kultur kulat
 
Preparation of Microbial Culture Media
 
Ingredients:
 
Culture media
Microbes
 
Method:
 
Add microbes to culture media and capped tightly. Place under grow light for at least 12 hours a day.
 
Microbes should propagate in 3 - 7 days.
 
  

Tuesday 22 December 2015

Synsepalum Dulcificum

Salamwarahmatullah,
 
Pokok ajaib saya baru berbuah sebiji...alhamdulillah. Insya-Allah putiknya yang banyak akan membesar menjadi buah-buah yang segar dan berkhasiat.
 
Menurut Abg Mat Siam, ada seorang warga kampung di tempat beliau memakan buah ajaib ini secara berterusan dan kini sudah bebas dari gejala penyakit kencing manis yang beliau hadapi. Alhamdulillah syukrillah.
 

2 keratan anak pokok ajaib di bawah ini pula telah diambil di Sg Lopoh 2 hari lepas dan sedang dibiakkan. Mudah-mudahan ia akan membesar dengan baik.


Wassalam.



Penyediaan Media Kultur

Bahan:

1 liter air kelapa muda - ( sebaiknya gunakan kelapa muda yang masih berlendir )
10 gram gelatin atau agar-agar

Kaedah:

Panaskan air kelapa muda dengan gelatin atau agar-agar menggunakan api sederhana hingga gelatin atau agar-agar larut. Angkat dari api dan sejukkan sebentar.

Tuangkan ke dalam botol yang telah disterilkan dan tutup rapat-rapat. Sejukkan sepenuhnya.

Media kultur sedia untuk digunakan.

Nota:

Media kultur ini bagus digunakan untuk pembiakan tisu orkid. Bagi pembiakan kulat, sebaiknya gantikan air kelapa dengan kentang.


 
+
 atau       

=



Preparation of Culture Media

Ingredients:

1 liter of young coconut water - ( very, very young )
10 grams gelatin or agar

Methods:

Heat young coconut water and gelatin using medium heat until gelatin dissolve. Remove from heat and let's cool a little bit.

Pour into sterilized bottle and capped tightly. Let's cool completely.

Your culture media is ready for use.

Note:

This culture media is suitable for propagation of orchid. For propagation of fungi, replace young coconut water with mixture made from potato. 


Sunday 20 December 2015

Annona Cherimoya

Salamwarahmatullah,

Hari ini, Ahmad, telah menanam 2 batang pokok Annona Cherimoya di Sg Lopoh.



Annona Cherimoya adalah dari keluarga durian Belanda. Buahnya berbentuk seperti buah nona namun kulitnya lebih licin dan tidak berduri seperti durian Belanda serta tidak berketul-ketul seperti buah nona yang biasa kita dapati di Malaysia. Saiz buahnya lebih kecil daripada durian Belanda tetapi tekstur isinya adalah sama.

Informasi yang lebih lengkap boleh didapati di sini, sini dan sini. Manfaat Cherimoya boleh dilihat di video ini.
 

 




 
Kandungan nutrisi Cherimoya menurut www.nutrition-and-you.com adalah seperti berikut:
 
Health benefits of cherimoya
  • Very sweet and pleasant flavor annonas contain an impressive list of essential nutrients, vitamins, anti-oxidants and minerals.
  • The fruit has calories equivalent to that of mangoes. 100 g of fresh fruit pulp provide about 75 calories. It however, contain no saturated fats or cholesterol. The fruit characteristically is a good source of soluble dietary fiber (3 g% or 8% of RDA) which helps lower absorption of cholesterol in the gut. The fiber also helps protect the mucousa of the colon from exposure to toxic substances by binding cancer-causing chemicals to it.
  • Cherimoya contains several poly-phenolic antioxidants. Among them, the most prominent in annona family fruits are Annonaceous acetogenins. Acetogenin compounds such as asimicin, bullatacinare...etc are powerful cytotoxins and have been found to have anti-cancer, anti-malarial, and anti-helminthes properties.
  • It is very good in vitamin-C. Vitamin C is a powerful natural antioxidant. Consumption of fruits rich in vitamin C helps the human body develop resistance against infectious agents and scavenge harmful, pro-inflammatory free radicals from the body.
  • In addition, cherimoya fruit is a good source of B-complex vitamins, especially vitamin B-6 (pyridoxine). 100 g fresh fruit provides 0.257 mg or 20% of daily-recommended levels. Pyridoxine helps keep-up GABA neuro chemical in the brain. High GABA levels calm down nervous irritability, tension, and headache ailments.
  • Further, it has a well balanced sodium-potassium ratio. A good potassium level in the body helps control heart rate and blood pressure, and thus, counters bad influences of sodium. It also contains more minerals weight per weight than many common fruits like apples, being rich in copper, magnesium, iron and manganese.
Mudah-mudahan pokok Annona Cherimoya ini akan tumbuh dengan baik hingga dapat menghasilkan buah yang manis dan berkhasiat. Sekiranya tanaman pertama ini berjaya, mungkin ia akan dapat dikembangkan menjadi tanaman pertanian yang berpotensi besar.

Wassalam.


Diari Inokulasi Karas - 20122015

Tarikh inokulasi: 20 Disember 2015

Jumlah inokulasi: 2 batang karas ( Plot FM )

Lokasi projek: Sg Lopoh
 
Teknik inokulasi: Kayu minyak

Inokulan gaharu:  Bio-Inokulan GGM



Saturday 19 December 2015

Diari 1912205: Teknik Inokulasi Pokok Karas & Penghasilan Teras Gaharu

Terdapat 3 teknik inokulasi yang digunapakai bagi memaksimumkan penghasilan gaharu:

1. Teknik Penghasilan Teras Tengah


  • Saiz lubang : 12mm - 18mm
  • Jarak vertikal: 1' 6" - 2' 6"
  • Jarak horizontal: Bertentangan di kiri dan kanan pokok
  • Kuantiti inokulum: 50ml - 250ml

  • Pastikan lubang inokulasi ditutup rapat selepas diinokulasi
  • Tidak digalakkan pada musim hujan kerana jumlah serapan air yang tinggi boleh menyebabkan pereputan berlaku

2. Teknik Penghasilan Teras Kapit @ Semut


  • Saiz lubang: 2mm - 4mm
  • Jarak vertikal: 3" - 4"
  • Jarak horizontal: 3" - 4"
  •  Kuantiti inokulum: 5ml - 10ml

  • Pastikan lubang inokulasi ditutup rapat selepas diinokulasi
  • Tidak digalakkan pada musim hujan kerana jumlah serapan air yang tinggi boleh menyebabkan pereputan berlaku

3. Teknik Penghasilan Kayu Minyak

 

  • Koyakkan dan buang kulit di bahagian pokok yang hendak diinokulasi
  • Takik dengan parang secara rata ATAU gunakan paku sisik ikan untuk melukakan bahagian pokok
  • Sapukan inokulum secukupnya
  • Balut dengan 'wrapping plastic' pada bahagian yang telah dikoyak dan disapukan inokulum

Bagi memaksimakan penghasilan gaharu, adalah disarankan supaya melakukan ketiga-tiga teknik dengan teknik 1 dan 2 dilakukan serentak manakala teknik 3 dilakukan 3 bulan sebelum dituai.

Friday 18 December 2015

Diari 17122015: Seminar Pembuatan Inokulum & Teknik Inokulasi

 
Salamwarahmatullah,

Khamis 17 Disember 2015, selesailah sudah Seminar Pembuatan Inokulum & Teknik Inokulasi, yang telah bermula pada Rabu 16hb Disember 2015 bertempat di Terengganu Inc, Taman Industri Chendering, Kuala Terengganu,

Seminar selama 2 hari itu telah dianjurkan secara bersama oleh Golden Pharos Berhad, Terengganu Inc, Universiti Malaysia Terengganu dan Wafiqah Industries Sdn Bhd.

Seminar telah dirasmikan oleh Tuan Mohd Adawi, CEO Golden Pharos Berhad. Antara pembentang kertas kerja adalah Dr Baharuddin Salleh, pakar Fusarium dan pemilik arkib Fusarium terbesar di Asia, Puan Yusmaharnita dari Universiti Malaysia Terengganu dan Tuan Haji Faizul Anuar dari Wafiqah Industries Sdn Bhd.

Tujuan seminar adalah untuk memberi pendedahan kepada pengusaha-pengusaha kecil gaharu di Terengganu kepada kaedah penghasilan inokulum dan teknik inokulasi yang betul supaya dengan itu pengusaha-pengusaha kecil gaharu akan dapat menghasilkan kayu gaharu secara lebih cost-effective dan cost-efficient lantas merancakkan lagi industri gaharu di negeri Terengganu khasnya dan di Malaysia amnya.

Dr Baharuddin Salleh telah memberikan penerangan panjang lebar dan terperinci berkenaan konsep inokulum dan kegunaanya dalam bidang pertanian. Sessi seterusnya oleh Puan Yusmaharnita yang menerangkan teknik asas penyadiaan inokulum. Sessi yang ditunggu-tunggu oleh setiap peserta akhirnya menjadi kenyataan pada jam 2.30 petang apabila Tuan Haji Faizul Anuar mara ke hadapan para peserta.

Tuan Haji Faizul telah menerangkan beberapa teknik yang digunapakai dalam penghasilan gaharu dan bagaimana ianya mempengaruhi hasil gaharu. Antara teknik yang dibentang adalah teknik penghasilan teras tengah, teknik penghasilan teras kapit atau semut dan teknik penghasilan kayu minyak. Setiap teknik mempunyai kelebihannya sendiri dan impak tersendiri kepada para pengusaha gaharu.

Akhirnya, resipi penghasilan inokulum telah dikongsikan oleh Tuan Haji Faizul dan menjadi dewan seminar riuh-rendah dengan bermacam soalan yang datang bertubi-tubi dari segenap arah. Semua para peserta begitu bersemangat untuk mempelajari resipi tersebut.

Namun, keriuhan itu akhirnya sepi apabila seminar ditamatkan pada jam 5.00 petang.

Hari kedua bermula dengan sarapan pagi dan kemudiannnya bergerak secara konvoi ke lapangan untuk demonstrasi inokulasi pokok karas. Suasana begitu meriah dengan pelbagai pertanyaan dari para peserta. Setiap teknik inokulasi yang telah diterangkan secara teori pada hari semalamnya, kini dipertunjukkan secara praktikal.

Seminar secara rasminya ditamatkan pada jam 1.00 tengahari selepas makan tengahari dihidangkan.

Secara keseluruhannya, seminar ini berjaya membuka mata para peserta perihal apakah bahan asas yang terdapat di dalam inokulum yang dipasarkan di pasaran tempatan dan menghilangkan tanda soal yang sering bermain di fikiran mereka selama ini. Sungguhpun hampir 50 orang peserta telah mempelajari resipi inokulum dan teknik penghasilannya, saya percaya hanya beberapa orang sahaja yang akan benar-benar mempraktikkan apa yang mereka pelajari. Seperti orang mempelajari resipi dan teknik pembuatan roti canai, walaupun nampaknya mudah tetapi yang benar-benar berani untuk mempraktikkannya hanya beberapa orang sahaja.

Sekalung tahniah diucapkan kepada Golden Pharos Berhad, Terengganu Inc, Universiti Malaysia Terengganu dan Wafiqah Industries Sdn Bhd atas usaha murni ini. Diharapkan agar seminar seumpama ini dapat diteruskan di masa-masa akan datang dan dikembangkan ke luar negeri Terengganu.

Para peserta Seminar Pembuatan Inokulum & Teknik Inokulasi bergambar ramai setelah tamat demonstrasi inokulasi pokok karas.


Syabas! Insya-Allah kita jumpa  lagi di seminar yang akan datang.

Wassalam.



Monday 7 December 2015

Program Santai Gaharu Pada 12 Disember 2015

Salamwarahmatullah,

Sekadar berkongsi berita dari blog GaharuInfo. Kepada sesiapa yang berkesempatan dan berkelapangan, silalah hadirkan diri ke lokasi seperti yang tertera di bawah.


Wassalam.